mix zdjęć

poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Ciasteczka żytnie



Pyszne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka żytnie. Gdyby nie czas na chłodzenie to byłby wręcz ekspresowe. Genialny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:
300 g mąki żytniej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Do przełożenie:
marmolada

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które dajemy na 2-3 godziny do lodówki.



Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie mniejszą foremką robimy dziurkę.



Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st przez 10-12 minut.


Upieczone i ostudzone przekładamy podgrzaną marmoladą.




Przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb