poniedziałek, 20 kwietnia 2020
Ciasteczka żytnie
Pyszne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka żytnie. Gdyby nie czas na chłodzenie to byłby wręcz ekspresowe. Genialny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki żytniej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Do przełożenie:
marmolada
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które dajemy na 2-3 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie mniejszą foremką robimy dziurkę.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st przez 10-12 minut.
Upieczone i ostudzone przekładamy podgrzaną marmoladą.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb