mix zdjęć

czwartek, 9 kwietnia 2020

Kolorowa babka Wielkanocna



Pyszna, wilgotna, bardzo aromatyczna babka kokosowa z dodatkiem budyniu. Idealna na co dzień i od święta. Doskonała ozdoba na świąteczny stół.


Składniki:
Ciasto:
420 g białek
420 g wiórek kokosowych
420 g cukru trzcinowego
240 g mąki pszennej
420 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g budyniu malinowego + odrobina czerwonego barwnika
40 g budyniu toffi + 2 łyżeczki kawy Inki Karmelowej
40 g budyniu czekoladowego + 2 łyżeczki kakao
szczypta soli
Polewa:
120 g czekolady
3 łyżki mleka

Wykonanie:

Białka i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier trzcinowy. Następne dodajemy partiami przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz olej.




Do powstałego ciasta dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.




Powstałe ciasto dzielimy na trzy w miarę równe części. Do jednaj dajemy budyń malinowy i barwnik, do drugiej budyń toffi i kawę, a do trzeciej budyń czekoladowy i kakao.  




Zawartość misek bardzo dokładnie mieszamy.




Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy dajemy po 4 łyżki masy. U mnie najpierw czekoladowa, potem malinowa, a na końcu toffi. Tak samo postępujemy do wykorzystania całego ciasta.




Pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut. Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce.


Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Całość dokładnie mieszamy. Gotową polewą  polewamy babkę i dowolnie dekorujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb