mix zdjęć

piątek, 27 marca 2020

Ciasteczka arachidowe



Pyszne, mega kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasteczka z dodatkiem mąki arachidowej. Doskonałe na małe co nieco. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Genialne na "zabicie" nudy w czasie kiedy dzieci nie chodzą do szkoły i rozpiera je energia. Przy ich robieni jest dużo śmiechu i radości. Znikają w mgnieniu oka.


Składniki:
200 g mąki pszennej tym 405
200 g zimnego masła lub margaryny
150 g mąki arachidowej
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Wykonanie:

Mąki przesiewamy na stolnicę. Na sitku zostaną kawałki orzechów więc dodajemy je do przesianej mąki. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, żółtka, masło lub margarynę oraz szczyptę soli.
Szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i dajemy na 3 godziny do lodówki.



Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Za pomocą tarki takiej jak moja lub tarki do ziemniaków delikatnie odciskamy na cieście wzorek.



Następnie za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciasteczka pieczemy w temp. 150 st. przez około 9-10 minut. Czas pieczenia może być inny jeśli ciasteczka będą grubsze lub większe.


Upieczone i ostudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb