Święta Wielkanocne co raz bliżej. Polecam Wam pyszny, mega aromatyczny i bardzo puszysty sernik śmietankowy na kruchym cieście. Doskonały do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealny na co dzień i od święta. Znika w oka mgnieniu.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
80 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
2 jajka
1 op. cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera
500 ml śmietany 30%
7 jaj
2 budynie śmietankowe
1 szkl. cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z dodatkiem wanilii. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku oraz przesiane mąką z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy je na całe dno. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Ser ucieramy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku oraz proszek budyniowy. Gdy składniki się połączą dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie mieszamy.
Gdy piana połączy się z masą serową dodajemy do niej ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy z ciastem.
Pieczemy w temp. 170 st przez około 90-95 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić to po 50 minutach przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową.
Czas pieczenia zależy od wielości formy. Jeśli będzie użyta forma prostokątna o wymiarach 36/25 to czas pieczenia wyniesie około 75 minut. Ja piekłam w kwadratowej tortownicy stąd czas pieczenia dłuższy.
1 op. cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera
500 ml śmietany 30%
7 jaj
2 budynie śmietankowe
1 szkl. cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z dodatkiem wanilii. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku oraz przesiane mąką z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy je na całe dno. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Ser ucieramy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku oraz proszek budyniowy. Gdy składniki się połączą dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie mieszamy.
Gdy piana połączy się z masą serową dodajemy do niej ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy z ciastem.
Pieczemy w temp. 170 st przez około 90-95 minut. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić to po 50 minutach przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową.
Czas pieczenia zależy od wielości formy. Jeśli będzie użyta forma prostokątna o wymiarach 36/25 to czas pieczenia wyniesie około 75 minut. Ja piekłam w kwadratowej tortownicy stąd czas pieczenia dłuższy.
A ile jajek do ciasta bo nie ma w przepisie
OdpowiedzUsuńDopisałam :)
Usuń