Pyszne, bardzo aromatyczne i mega wilgotne ciasto cytrynowe. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Znika w mgnieniu oka.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła lub margaryny
250 g drobnego cukru do wypieków
8 dużych jaj
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki skórki startej z cytryn
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
3 łyżki mleka
około 1 szkl. cukru pudru - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy mieć lukier
Wykonanie:
Cytryny dokładnie szorujemy i parzymy wrzącą wodą.
Miękkie masło lub margarynę oraz drobny cukier ucieramy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny i skórkę startą z cytryn.
Gdy składniki się połączą partiami dodajemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w temp. 170 st. przez około godzinę. Upieczone studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb