mix zdjęć

środa, 12 sierpnia 2020

Ogórki z marchewką

Lato to najlepsza pora na robienie przetworów. Dzięki słoikom możemy zamknąć skarby tej pory roku na zimowe i jesienne dni. Ta sałatka jest jednym z wielu przykładów jak to co najlepsze przechować na inne pory roku.


Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

700 g marchewki

360 g cebuli 

2 płaskie łyżki soli

Zalewa:

2 l wody

125 ml octu 10%

1 szkl cukru

4 łyżki soli

Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu.

Dodatkowo do każdego słoika:

1 liść laurowy

2 angielskie ziela

4 ziarna pieprzu

1 łyżka oleju

Wykonanie:

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką tniemy na cienkie plasterki (można do tego celu użyć np. mandoliny). Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy i kroimy w piórka. 



Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy warzywa z soku (do każdego słoika dajemy wcześniej dodatki oraz pół szklanki zalewy) i napełniamy nimi słoiki.




Całość zalewamy ostudzoną zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Studzimy odwrócone do góry dnem. 


Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb