mix zdjęć

środa, 12 sierpnia 2020

Kolorowa sałatka z cukinią


Pyszna, pełna świeżych sezonowych warzyw sałatka obiadowa. Idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku i cieszenie się nim jesienną czy też zimową porą. 


Składniki:
1,5 kg cukinii
700 g ogórków gruntowych
600 g cebuli
400 g marchewki
350 g czerwonej papryki
2 łyżki soli
Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu.
Zalewa:
2 l wody
125 ml octu 10%
1 szkl. cukru
4 łyżki soli
Dodatkowo do każdego słoika:
liść laurowy
2 kulki angielskiego ziela
3-4 ziarna pieprzu

Wykonanie:

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Ogórki oraz cukinię bardzo dokładnie myjemy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest większa można ją pokroić na ćwiartki i potem kroić na plasterki. Marchew obieramy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a te na cienkie plasterki. Obraną z wierzchniej warstwy cebulę kroimy w cienkie piórka. 






Wszystkie warzywa przekładamy do większego naczynia, posypujemy solą i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny. Do słoików dajemy dodatki i wlewamy niewielką ilość ostudzonej zalewy. 



Następnie do każdego słoika dajemy odciśnięte z nadmiaru soku warzywa. Całość zalewamy zalewą. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 17 minut. 



Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb