mix zdjęć

czwartek, 3 września 2020

Ogórki w pieprzu ziołowym


To jedna z tych sałatek, które towarzyszą mi przez całe lata. Przepisana z pożółkłego zeszytu mamy. Od wielu lat znika z półek w mgnieniu oka. Chrupkie ogórki, delikatna i aromatyczna zalewa. Czego chcieć więcej.


Składniki:
3 kg ogórków - waga po oczyszczeniu
500 g cebuli - waga po oczyszczeniu
675 ml wody
200 ml octu 10%
225 g oleju
250 g cukru
2 łyżki soli
1 opakowanie pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w cienkie plasterki. Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka.




Do większego naczynia dajemy przygotowane warzywa oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.






Po tym czasie warzywa przekładamy do słoików i zalewamy powstałą w naczyniu zalewą. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut. Studzimy do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb