To jedna z tych sałatek, które towarzyszą mi przez całe lata. Przepisana z pożółkłego zeszytu mamy. Od wielu lat znika z półek w mgnieniu oka. Chrupkie ogórki, delikatna i aromatyczna zalewa. Czego chcieć więcej.
Składniki:
3 kg ogórków - waga po oczyszczeniu
500 g cebuli - waga po oczyszczeniu
675 ml wody
200 ml octu 10%
225 g oleju
250 g cukru
2 łyżki soli
1 opakowanie pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w cienkie plasterki. Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka.
Do większego naczynia dajemy przygotowane warzywa oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie warzywa przekładamy do słoików i zalewamy powstałą w naczyniu zalewą. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut. Studzimy do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb