mix zdjęć

czwartek, 3 września 2020

Sałatka z buraków i cukinii

Doskonałe połączenie buraków i cukinii. Taka sałatka to idealny dodatek do obiadu. Doskonały sposób na zamknięcie lata w słoiku.

Składniki:
3 kg cukinii
3 kg czerwonych buraków
1 kg cebuli

Zalewa:
250 ml wody
250 ml oleju
250 ml octu 10%
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
Dodatkowo:
liść laurowy
angielskie ziele
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy i tak jak buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną z wierzchniej warstwy cebulę kroimy w drobną kostkę.




Tak przygotowane warzywa dajemy do dużego garnka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki zalewamy o ponownie dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez 20 minut.




Doprawiamy do smaku i napełniamy słoiki, do których wcześniej dajemy liść laurowy, angielskie ziele oraz ziarenka pieprzu kolorowego. Pasteryzujemy przez 10 minut. Studzimy do góry dnem. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb