Pyszna sałatka z cukinii i czerwonej papryki, a do tego delikatna octowa zalewa. To idealny dodatek do obiadów o każdej porze roku.
Składniki:
1,3 kg młodej cukinii
500 g czerwonej papryki
40 g cebuli
2 płaskie łyżki soli
Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu.
Zalewa:
2 l wody
125 ml octu 10%
1 szkl cukru
4 łyżki soli
Dodatkowo do każdego słoika:
1 liść laurowy
2-3 kulki angielskiego ziela
4 ziarna pieprzu
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest nieco większa, ale nadal ma miękką skórkę to przed pokrojeniem na plastry możemy ją podzielić na ćwiartki i dopiero wtedy pokroić na cienkie plasterki. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a te na cienkie plasterki. Z cebuli zdejmujemy wierzchnią warstwę i kroimy w cienkie piórka.
Wszystkie warzywa przekładamy do większego naczynia, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar soku i przekładamy do słoików, od których wcześniej dajemy dodatki oraz niewielką ilość zalewy. Całość zalewamy studzoną zalewą.
Pasteryzujemy przez 15 minut. Studzimy odwrócone do góry dnem. Po ostudzeniu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb