Składniki:
1,8 kg cukinii
700 g czerwonej papryki
500 g cebuli
675 ml wody
200 ml octu 10%
200 g oleju
250 g cukru
2 łyżki soli
25 g oleju aromatyzowanego chilli
1 opakowanie przyprawy do ognistych skrzydełek do grilla
Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu.
Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki, a te na cienkie plasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka.
Warzywa oraz pozostałe składniki przekładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie warzywami napełniamy słoiki i zalewamy powstałą zalewą.
Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 8 minut. Studzimy do góry dnem. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb