mix zdjęć

piątek, 4 września 2020

Cukinia z papryką na ostro


Pyszna, aromatyczna z ostrą nutką sałatka z cukinii i papryki. Idealny dodatek do obiadu. Doskonały pomysł na zamknięcie lata w słoiku.


Składniki:

1,8 kg cukinii
700 g czerwonej papryki
500 g cebuli
675 ml wody
200 ml octu 10%
200 g oleju
250 g cukru
2 łyżki soli
25 g oleju aromatyzowanego chilli
1 opakowanie przyprawy do ognistych skrzydełek do grilla

Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu.

Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki, a te na cienkie plasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w cienkie piórka. 




Warzywa oraz pozostałe składniki przekładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny.





Po tym czasie warzywami napełniamy słoiki i zalewamy powstałą zalewą.



Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 8 minut. Studzimy do góry dnem. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb