Nie ma to jak zimową porą otworzyć słoik pełen letnich warzyw. Ta sałatka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu.
Składniki:
1,5 kg cukinii
500 g cebuli
400 g marchewki
30 g koperku
2 płaskie łyżki soli
Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu.
Zalewa:
2 l wody
125 ml octu 10%
1 szkl cukru
4 łyżki soli
Dodatkowo do każdego słoika:
liść laurowy
2 kulki angielskiego ziela
3-4 ziarna pieprzu
Wykonanie:
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i tak jak cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozbawioną wierzchniej warstwy cebulę kroimy w cienkie piórka. Koperek opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy z jej nadmiaru i bardzo drobno kroimy.
Do większego naczynia dajemy cukinię, marchew i cebulę. Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy koperek. Całość dokładnie mieszamy i napełniamy słoiki, do których wcześniej dajemy dodatki i pół szklanki zalewy.
Następnie zalewamy ostudzoną zalewą. Pasteryzujemy 15 minut. Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i zimne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb