Pyszne, lekkie i bardzo puszyste migdałowe muffinki z mleczną czekoladą. Idealne do kawy lub herbaty.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
200 g cukru trzcinowego
150 g mlecznej czekolady
130 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
30 g mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek mleka skondensowanego
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji:
ubita na sztywno śmietana kremówka
kolorowe lentilki lub inna dekoracja
Wykonanie:
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajemy do nich mielone migdały.
Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie partiami dodajemy sypkie składniki oraz mleko skondensowane.
Do połączonych składników wsypujemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 minut. Upieczone i ostudzone dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
Przed podaniem na śmietanie można ułożyć dowolne dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb