mix zdjęć

piątek, 12 lutego 2016

Muffinki z czekoladą



Pyszne, lekkie i bardzo puszyste migdałowe muffinki z mleczną czekoladą. Idealne do kawy lub herbaty.



Składniki:

250 g masła lub margaryny
200 g cukru trzcinowego
150 g mlecznej czekolady
130 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
30 g mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek mleka skondensowanego
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Do dekoracji:
ubita na sztywno śmietana kremówka
kolorowe lentilki lub inna dekoracja

Wykonanie:

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajemy do nich mielone migdały.




Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie partiami dodajemy sypkie składniki oraz mleko skondensowane.







Do połączonych składników wsypujemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.





Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 minut. Upieczone i ostudzone dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką.






Przed podaniem na śmietanie można ułożyć dowolne dodatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb