Pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Praktycznie robi się samo. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina je uwielbia. Zwłaszcza najmłodsza pociecha. Mogłaby je jeść codziennie.
Składniki:
700 g szynki
400 g marchewki
150 - 200 g czerwonej papryki
1 czubata łyżka mąki
przyprawy do smaku ( papryka ostra i słodka, świeżo mielony pieprz kolorowy, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól morska)
Wykonanie:
Szynkę myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy na mniejsze paski.
Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso. Zrumienione przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy startą marchew oraz pokrojoną paprykę.
Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy mięso. Posypujemy mąką i chwilę obsmażamy, by mąka straciła swój surowy smak. Całość zalewamy wodą i przyprawiamy. Dusimy na wolnym, aż nadmiar płynu wyparuje, a mięso stanie się miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb