mix zdjęć

czwartek, 4 lutego 2016

Szynka duszona z warzywami



Pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Praktycznie robi się samo. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina je uwielbia. Zwłaszcza najmłodsza pociecha. Mogłaby je jeść codziennie.



Składniki:

700 g szynki
400 g marchewki
150 - 200 g czerwonej papryki
1 czubata łyżka mąki
przyprawy do smaku ( papryka ostra i słodka, świeżo mielony pieprz kolorowy, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól morska)

Wykonanie:

Szynkę myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy na mniejsze paski. 




Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso. Zrumienione przekładamy na talerz. Na tej samej patelni przesmażamy startą marchew oraz pokrojoną paprykę. 




Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy mięso. Posypujemy mąką i chwilę obsmażamy, by mąka straciła swój surowy smak. Całość zalewamy wodą i przyprawiamy. Dusimy na wolnym, aż nadmiar płynu wyparuje, a mięso stanie się miękkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb