mix zdjęć

niedziela, 14 lutego 2016

Ciasteczka pomarańczowe



Pyszne, mega kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka pomarańczowe. Idealne do kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco. Dzieciaki za nimi przepadają. Znikają szybciej niż się pieką.



Składniki:

450 g mąki pszennej typ 405
300 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru trzcinowego
3 żółtka
szczypta soli
skórka starta z jednej dużej pomarańczy

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder trzcinowy oraz szczyptę soli przesiewamy na blat. Na środek dajemy żółtka oraz startą skórkę z jednej dużej pomarańczy ( pomarańczę trzeba wcześniej dokładnie sparzyć i wyszorować). Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę.


Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka, lub owijamy folią i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.



Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w 190 st przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i jak grubo było rozwałkowane ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb