niedziela, 14 lutego 2016
Ciasteczka pomarańczowe
Pyszne, mega kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka pomarańczowe. Idealne do kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco. Dzieciaki za nimi przepadają. Znikają szybciej niż się pieką.
Składniki:
450 g mąki pszennej typ 405
300 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru trzcinowego
3 żółtka
szczypta soli
skórka starta z jednej dużej pomarańczy
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder trzcinowy oraz szczyptę soli przesiewamy na blat. Na środek dajemy żółtka oraz startą skórkę z jednej dużej pomarańczy ( pomarańczę trzeba wcześniej dokładnie sparzyć i wyszorować). Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę.
Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka, lub owijamy folią i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 st przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i jak grubo było rozwałkowane ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb