piątek, 4 marca 2016
Ciasto pomarańczowe z jabłkami
Pyszne, lekkie, bardzo puszyste ciasto ucierane z jabłkami. Dodatek aromatycznej świeżo startej skórki z dużej pomarańczy sprawia, że ciasto zyskuje na smaku. Idealne małe co nieco do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
250 g cukru trzcinowego
225 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
190 g masła lub margaryny
5 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
500 g jabłek
Dodatkowo:
2 czubate łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o grubości około 4 mm. Pokrojone owoce posypujemy przyprawą do piernika oraz cukrem trzcinowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem oraz skórką startą z jednej dużej pomarańczy. Do połączonych składników dodajemy po jednym żółtku oraz partiami przesiane sypkie składniki. Nie ucieramy zbyt długo tylko do połączenia składników w przeciwnym razie ciasto będzie twarde.
Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy. Tak przygotowanie ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
W ciasto delikatnie wciskamy przygotowane wcześniej jabłka. Pieczemy w 190 st przez około 45-50 minut. Po upieczeniu od razu posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe domowe ciacho, mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba.
OdpowiedzUsuńCiasto dzisiaj upiekę, właśnie myślałam, co zrobić z końcówką jabłek.Chciałam tylko zapytac jakiej blaszki mam użyć. A ogólnie bardzo podoba mi blog. Bardzo przejrzysty i czytelny. Będę tu często zaglądała.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis i blog przypadły Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuńJa użyłam blaszki o wymiarach 33/23.