mix zdjęć

wtorek, 29 marca 2016

Jajko z chrzanem



Pyszna, mega szybka w wykonaniu pasta z jajka i chrzanu. Wg mojego męża bez tej pasty nie ma Świąt Wielkanocnych. To doskonały  dodatek nie tylko na pieczywa, ale i do mięs.



Składniki:

5 dużych jajek
1 czubata łyżka chrzanu
40 g masła
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony pieprz kolorowy

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane lekko studzimy ( tak żeby można było je wziąć do ręki bez parzenia dłoni) obieramy i ścieramy do miski na kółku do krojenia warzyw.



Do startych jajek dodajemy łyżkę chrzanu. Składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy miękkie masło i za pomocą widelca rozcieramy je razem z jajkiem i chrzanem.




Doprawiamy do smaku świeżo startym pieprzem kolorowym oraz solą morską. Całość ponownie dokładnie mieszamy.




Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny do przegryzienia smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb