środa, 30 marca 2016
Pierś z kurczaka w cieście
Pyszna, delikatna, bardzo aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka. Idealna na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina uwielbia tak przygotowane mięso.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 duże jajko
4 łyżki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
przyprawy do smaku u mnie:
bazylia, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, świeżo zmielony pieprz kolorowy, sól morska
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki.
Do miski wbijamy duże jajko. Dodajemy przyprawy i dokładnie roztrzepujemy. Wlewamy mleko i dodajemy mąkę. Ponownie bardzo dokładnie roztrzepujemy, by nie powstały grudki.
Do miski z ciastem wkładamy pokrojoną pierś z kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny ( dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw).
Tak przygotowaną pierś smażymy na niewielkiej ilości ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb