poniedziałek, 7 marca 2016
Kruche czekoladowe ciasteczka z dodatkami
Pyszne kruche kakaowe ciasteczka. Doskonały dodatek do kawy i herbaty. Są też idealną przekąską, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Małe, niepozorne kruche ciasteczka pełne pysznych rodzynek i mlecznej czekolady.
Składniki:
250 g mąki pszenne typ 405
225 g masła lub margaryny
125 g cukru trzcinowego
100 g mlecznej czekolady
90 g rodzynek
25 g kakao
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Rodzynki przebieramy i pozbawiamy końcówek. Mleczną czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do jednej miski przesiewamy sypkie składniki: mąkę, kakao proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy. Całość miksujemy na puszysto. Porcjami dodajemy sypkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa powinna być gęsta.
Do połączonych składników dodajemy czekoladę oraz rodzynki i dokładnie mieszamy. Z ciasta odrywamy kawałki masy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak duże ciasteczka zrobimy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb