niedziela, 6 marca 2016
Kruche ciasteczka z oczkiem
Małe niepozorne, ale za to pełne smaku kruche ciasteczka z oczkiem z marmolady. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
500 g mąki pszennej
270 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
marmolada do przełożenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz schłodzony i pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie robimy dziurki mniejszą foremką.
Ciasteczka pieczemy w 190 st przez około 15 minut. Czas zależy od wielkości ciasteczek i jak grubo rozwałkowane było ciasto. Upieczone studzimy.
Zimne ciastka bez dziurek smarujemy marmoladą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Najlepsze są następnego dnia, gdy ciastka namiękną od marmolady.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb