mix zdjęć

niedziela, 6 marca 2016

Kruche ciasteczka z oczkiem



Małe niepozorne, ale za to pełne smaku kruche ciasteczka z oczkiem z marmolady. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.



Składniki:

500 g mąki pszennej
270 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
marmolada do przełożenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz schłodzony i pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.





Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie robimy dziurki mniejszą foremką.




Ciasteczka pieczemy w 190 st przez około 15 minut. Czas zależy od wielkości ciasteczek i jak grubo rozwałkowane było ciasto. Upieczone studzimy.



Zimne ciastka bez dziurek smarujemy marmoladą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.





Najlepsze są następnego dnia, gdy ciastka namiękną od marmolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb