mix zdjęć

wtorek, 15 marca 2016

Muffinki mocno kakaowe



Pyszne, bardzo delikatne i puszyste muffinki kakaowe. W sam raz na świąteczny stół. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej
240 g gęstej śmietany 18%
220 g miękkiego masła lub margaryny
180 g drobnego cukru
50 g gorzkiego kakao
4 duże jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

500 ml śmietany 30% ubitej na sztywno - u mnie z dodatkiem rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody kawy rozpuszczalnej
czekoladowa posypka

Wykonanie:

Masło ucieramy cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie połączy się z masą.




Następnie dodajemy na przemian przesiane sypkie składniki i śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników.




Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w 190 st przez około 25 minut. Po upieczeniu dokładnie studzimy.



Zimne muffinki dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Ja do śmietany dodałam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody kawę rozpuszczalną. Nie podaję proporcji, bo robiłam to na przysłowiowe "oko". Wierzch posypujemy posypką.







2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb