Pyszne, bardzo delikatne i puszyste muffinki kakaowe. W sam raz na świąteczny stół. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
240 g gęstej śmietany 18%
220 g miękkiego masła lub margaryny
180 g drobnego cukru
50 g gorzkiego kakao
4 duże jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
500 ml śmietany 30% ubitej na sztywno - u mnie z dodatkiem rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody kawy rozpuszczalnej
czekoladowa posypka
Wykonanie:
Masło ucieramy cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie połączy się z masą.
Następnie dodajemy na przemian przesiane sypkie składniki i śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników.
Zimne muffinki dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Ja do śmietany dodałam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody kawę rozpuszczalną. Nie podaję proporcji, bo robiłam to na przysłowiowe "oko". Wierzch posypujemy posypką.
Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:)
OdpowiedzUsuń