wtorek, 8 marca 2016
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Pyszne, lekkie bardzo delikatne i rozpływające się w ustach poduszeczki z ciasta na pierogi. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Doskonałe same w sobie. Można podać je okraszone boczkiem ze złotą cebulką. Moja rodzina je pokochała.
Składniki:
Nadzienie:
300 g mięsa z kurczaka- ja użyłam z rosołu
250 g mięsa z królika - ja użyłam z rosołu
1 marchew z rosołu
1 jajko
przyprawy do smaku
Ciasto:
400 g mąki pszennej
250-300 ml bardzo ciepłej wody
szczypta soli
Wykonanie:
Jeszcze ciepłe mięso z kurczaka i królika obieramy i mielimy na gładką masę razem z marchewką. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się.
Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Ostrożnie ale i dokładnie zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilka minut, żeby gluten zaczął pracować. Gdy ciasto odpocznie dzielimy je na dwie części.
Jedną ponownie przykrywamy, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka.
Na co drugie nakładamy farsz, na który nakładamy drugi krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np. z czerwonym barszczem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialnie wyglądają! Na pewno smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina je pokochała :) Zwłaszcza moje pociechy, które zjadały je jeszcze gorące :)
OdpowiedzUsuń