mix zdjęć

wtorek, 8 marca 2016

Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem



Pyszne, lekkie bardzo delikatne i rozpływające się w ustach poduszeczki z ciasta na pierogi. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Doskonałe same w sobie. Można podać je okraszone boczkiem ze złotą cebulką. Moja rodzina je pokochała.



Składniki:

Nadzienie:

300 g mięsa z kurczaka- ja użyłam z rosołu
250 g mięsa z królika - ja użyłam z rosołu
1 marchew z rosołu
1 jajko
przyprawy do smaku

Ciasto:

400 g mąki pszennej
250-300 ml bardzo ciepłej wody
szczypta soli

Wykonanie:

Jeszcze ciepłe mięso z kurczaka i królika obieramy i mielimy na gładką masę razem z marchewką. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się.





Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Ostrożnie ale i dokładnie zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilka minut, żeby gluten zaczął pracować. Gdy ciasto odpocznie dzielimy je na dwie części.





Jedną ponownie przykrywamy, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka.




Na co drugie nakładamy farsz, na który nakładamy drugi krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.





Podajemy np. z czerwonym barszczem.

2 komentarze:

  1. Genialnie wyglądają! Na pewno smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzina je pokochała :) Zwłaszcza moje pociechy, które zjadały je jeszcze gorące :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb