Kruche ciasto:
255 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
75 g cukru pudru
2 żółtka
Masa serowa:
1 kg białego sera
100 g cukru pudru
5 jaj
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki skórki pomarańczowej
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
100 g herbatników kakaowych
2-3 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej
Na stolnicę przesiewamy mąkę oraz cukier puder. Na środek dajemy żółtka, a dookoła schłodzone masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie ciasto, którym wykładamy dno formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 200 st piekarnika.
Do miski dajemy ser, żółtka, cukier puder, budyń waniliowy, cukier waniliowy. Miksujemy, aż składniki się połączą. Gdy składniki się połączą dodajemy skórkę pomarańczową oraz porcję ubitych na sztywno białek. Dokładnie mieszamy i dodajemy pozostałe białka. Ostrożnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 50 minut w 190 st. Upieczony studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Do ubitej śmietany dodajemy roztarte na proszek herbatniki. Całość ostrożnie mieszamy. Gotową masę nakładamy na wierzch sernika i rozprowadzamy go na całej powierzchni.
Tak przygotowane ciasto schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb