mix zdjęć

poniedziałek, 28 marca 2016

Sałatka śledziowa



Ta sałatka to nieodłączny element wszystkich świąt i imprez. Mój mąż ją uwielbia. Tym razem zamiast tradycyjnej cebuli użyłam czerwonej. Wyszło kolorowo i pysznie.


Składniki:

3-4 duże płaty śledziowe
2 średnie czerwone cebule
1 czubata łyżka majonezu
do smaku pieprz kolorowy i sól morska

Wykonanie:

Czerwoną cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, dzielimy na ćwiartki i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.



Filety śledziowe osączamy z zalewy. Następnie kroimy je w miarę równe kawałki.



Do miski przekładamy pokrojoną cebulę oraz śledzie. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.




Doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby smaki się przegryzły. Podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb