mix zdjęć

niedziela, 5 listopada 2017

Zupa krem z dyni



Pyszna, szybka w przygotowaniu zupa z dyni podana z domowej roboty chipsami. Idealna na obiad dla całej rodziny.


Składniki:

1 kg dyni ( obrana i pozbawiona pestek)
400 g ziemniaków ( obrane)
1 l rosołu
sól morska i świeżo mielony pieprz
kilka kropli tabasco
2 ziemniaki na chipsy
papryka słodka i ostra

Wykonanie:

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w większą kostkę. Obrane i dokładnie myte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.



Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy rosół i gotujemy do miękkości ziemniaków.



Pod koniec gotowania obieramy i dokładnie myjemy ziemniaki na chipsy. Następnie kroimy je na cieniutkie plasterki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy papryką słodką i ostrą.



Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku - z sosem uważamy, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie makabrycznie ostra.



Nakładamy na talerze i podajemy z chipsami.


2 komentarze:

  1. Ja i moja Maja także :) Ta zupa była robiona na jej zamówienie i wg jej pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb