niedziela, 5 listopada 2017
Zupa krem z dyni
Pyszna, szybka w przygotowaniu zupa z dyni podana z domowej roboty chipsami. Idealna na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1 kg dyni ( obrana i pozbawiona pestek)
400 g ziemniaków ( obrane)
1 l rosołu
sól morska i świeżo mielony pieprz
kilka kropli tabasco
2 ziemniaki na chipsy
papryka słodka i ostra
Wykonanie:
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w większą kostkę. Obrane i dokładnie myte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy rosół i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Pod koniec gotowania obieramy i dokładnie myjemy ziemniaki na chipsy. Następnie kroimy je na cieniutkie plasterki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy papryką słodką i ostrą.
Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku - z sosem uważamy, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie makabrycznie ostra.
Nakładamy na talerze i podajemy z chipsami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam dyniowe zupy :)
OdpowiedzUsuńJa i moja Maja także :) Ta zupa była robiona na jej zamówienie i wg jej pomysłu :)
OdpowiedzUsuń