mix zdjęć

środa, 27 marca 2019

Ciasteczka kakaowe z czekoladą i rodzynkami



Pyszne chrupkie z zewnątrz, a miękkie i puszyste wewnątrz ciasteczka kakaowe z czekoladą i rodzynkami udekorowane kolorowymi lentilkami. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco. W sam raz do szkoły lub pracy.


Składniki:
300 g mąki pszennej
240 g miękkiego masła lub margaryny
200 g kropelek czekoladowych deserowych
160 g rodzynek
120 g cukru trzcinowego
120 ml mleka
30 g gorzkiego kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kolorowe lentilki do dekoracji - ilość wg uznania

Sposób przygotowania:

Miękkie masło lub margarynę wraz z cukrem i szczyptą soli dajemy do miski. Ucieramy do wstępnego połączenia składników. Dodajemy po jednym jajku.



Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników.




Wsypujemy kropelki czekoladowe oraz rodzynki. Dokładnie mieszamy.



Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy i dekorujemy kolorowymi lentilkami.



Pieczemy w temp. 175 st przez około 15 minut. Studzimy na blasze.


Ostudzone przekładamy do szczelnego pojemnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb