środa, 27 marca 2019
Ciasteczka kakaowe z czekoladą i rodzynkami
Pyszne chrupkie z zewnątrz, a miękkie i puszyste wewnątrz ciasteczka kakaowe z czekoladą i rodzynkami udekorowane kolorowymi lentilkami. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco. W sam raz do szkoły lub pracy.
Składniki:
300 g mąki pszennej
240 g miękkiego masła lub margaryny
200 g kropelek czekoladowych deserowych
160 g rodzynek
120 g cukru trzcinowego
120 ml mleka
30 g gorzkiego kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kolorowe lentilki do dekoracji - ilość wg uznania
Sposób przygotowania:
Miękkie masło lub margarynę wraz z cukrem i szczyptą soli dajemy do miski. Ucieramy do wstępnego połączenia składników. Dodajemy po jednym jajku.
Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników.
Wsypujemy kropelki czekoladowe oraz rodzynki. Dokładnie mieszamy.
Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy i dekorujemy kolorowymi lentilkami.
Pieczemy w temp. 175 st przez około 15 minut. Studzimy na blasze.
Ostudzone przekładamy do szczelnego pojemnika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb