mix zdjęć

czwartek, 4 kwietnia 2019

Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka



Pyszne, bardzo kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka orzechowo-waniliowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła lub margaryny
75 g cukru pudru
50 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
około 40 ml mleka
około 5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy.





Do połączonych składników partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz zmielone orzechy. Miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.



Zawartość miski przekładamy na blat i formujemy kulę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.





Pieczemy w 180 st przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i trzeba go dostosować do ich grubości i wielkości.


Mleko dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli lukier będzie zbyt luźny dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Gotowy lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy niewielką ilość barwnika w proszku i dokładnie mieszamy.



Gotowym lukrem dekorujemy ciasteczka.


Przechowujemy w szczelnym pojemniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb