Pyszne, bardzo kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka orzechowo-waniliowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła lub margaryny
75 g cukru pudru
50 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
około 40 ml mleka
około 5-6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy.
Do połączonych składników partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz zmielone orzechy. Miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.
Zawartość miski przekładamy na blat i formujemy kulę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i trzeba go dostosować do ich grubości i wielkości.
Mleko dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli lukier będzie zbyt luźny dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Gotowy lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy niewielką ilość barwnika w proszku i dokładnie mieszamy.
Gotowym lukrem dekorujemy ciasteczka.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb