mix zdjęć

czwartek, 4 kwietnia 2019

Ciasteczka wielkanocne zajączki



Pyszne, bardzo kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka zajączki. Doskonałe na święta. Będą idealną dekoracją świątecznego stołu. 


Składniki:

600 g mąki pszennej typ 405
300 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Wykonanie:

Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę. Dodajemy przesiany cukier puder oraz szczyptę soli i ucieramy na puszysto. Do powstałej masy dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy.




Gdy składniki się połączą dodajemy partiami przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.


Powstałe ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.





Pieczemy w 190 st około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek. Upieczone i ostudzone ciasteczka można dowolnie udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb