Pyszne, mega kruche ciasteczka. Idealne jako jadalna świąteczna dekoracja naszego wielkanocnego stołu. Lubią je i dzieci i dorośli. Można je udekorować kolorowymi lukrami.
Składniki:
450 g mąki pszennej
300 g masła lub margaryny
110 g cukru trzcinowego
35 g cukru waniliowego
3 żółtka
skórka starta z jednej wyparzonej cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, oba rodzaje cukru i szczyptę soli oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Zarabiamy jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 180 st przez około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i grubości ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb