Pyszne, aromatyczne, a do tego niezwykle kruche ciasteczka jajeczka, przełożone marmoladą. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe jako dekoracja świątecznego stołu. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła lub margaryny
100 g zmielonych migdałów
75 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu cytrynowego
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Do przełożenia:
marmolada - ilość wg uznania
Lukier:
około 40 ml mleka
około 5-6 łyżek cukru pudru
kolorowe barwniki w proszku - niewielka ilość dowolnych kolorów
Wykonanie:
Masło lub margarynę oraz cukier puder miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt cytrynowy.
Gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz zmielone migdały. Miksujemy do połączenia składników.
Powstałe ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę. Następnie rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i trzeba go dostosować do ich grubości i wielkości.
Mleko z dodatkiem cukru pudru dokładnie ucieramy. Jeśli lukier będzie zbyt luźny dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Gotowy lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy niewielką ilość barwnika w proszku. Całość dokładnie mieszamy. Gotowymi lukrami dekorujemy ciasteczka.
Połowę upieczonych i ostudzonych ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrami i odstawiamy do zastygnięcia dekoracji. Na ciasteczka bez dekoracji nakładamy porcję marmolady i przykrywamy udekorowanym ciasteczkiem i lekko dociskamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb