mix zdjęć

poniedziałek, 6 maja 2019

Ciasteczka migdałowe



Pyszne, bardzo kruche ciasteczka migdałowe.Choć wyglądają niepozornie są wyśmienite. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco. Znikają szybciej niż się pieką.


Składniki:
200 g masła lub margaryny
200 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Wykonanie:
Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto, które dajemy na godzinę do lodówki.



Następnie odrywamy porcje ciasta i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je dociskamy i za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki.





Ciasteczka pieczemy w 180 st przez około 15-20 minut.


Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu obtaczamy ciasteczka w cukrze pudrze. Zbyt gorące ciasteczka zaczną rozpuszczać puder, a zimne nie oblepią się pudrem.



2 komentarze:

  1. Robię z tego przepisu rogaliki, są pyszne. Polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakują :) Moja rodzina je uwielbia :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb