poniedziałek, 6 maja 2019
Ciasteczka migdałowe
Pyszne, bardzo kruche ciasteczka migdałowe.Choć wyglądają niepozornie są wyśmienite. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco. Znikają szybciej niż się pieką.
Składniki:
200 g masła lub margaryny
200 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto, które dajemy na godzinę do lodówki.
Następnie odrywamy porcje ciasta i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je dociskamy i za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki.
Ciasteczka pieczemy w 180 st przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu obtaczamy ciasteczka w cukrze pudrze. Zbyt gorące ciasteczka zaczną rozpuszczać puder, a zimne nie oblepią się pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robię z tego przepisu rogaliki, są pyszne. Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakują :) Moja rodzina je uwielbia :)
Usuń