mix zdjęć

niedziela, 19 maja 2019

Ciasto drożdżowe z rabarbarem



Pyszne, bardzo delikatne ciasto drożdżowe z kwaskowym rabarbarem, kruszonką i lukrem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe i dla dużych i dla małych


Składniki:
Zaczyn:
37 g świeżych drożdży
1 op. cukru ze skórką cytrynowego
2 łyżki mąki pszennej
100 ml letniego mleka
Ciasto:
750 g mąki typ 550
180 g cukru pudru
150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
375 ml letniego mleka
1 jajko
3 żółtka
2 łyżki ekstraktu cytrynowego
szczypta soli
Dodatkowo:
700 g rabarbaru
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
20 g cukru
Lukier:
50 ml mleka
cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość

Wykonanie:
Drożdże rozdrabniamy do miseczki. Dodajemy cukier ze skórką cytrynową mieszamy. Dodajemy letnie mleko oraz mąkę i dokładnie łączymy. Odstawiamy do ruszenia.


Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Robimy zagłębienie, do którego dajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz ekstrakt cytrynowy. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy mleko wymieszane z masłem. Zarabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto oprószamy niewielką ilością mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.




Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Lekko je dociskamy.




Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).



Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.


Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb