Pyszne, bardzo delikatne ciasto drożdżowe z kwaskowym rabarbarem, kruszonką i lukrem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe i dla dużych i dla małych
Składniki:
Zaczyn:
37 g świeżych drożdży
1 op. cukru ze skórką cytrynowego
2 łyżki mąki pszennej
100 ml letniego mleka
Ciasto:
750 g mąki typ 550
180 g cukru pudru
150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
375 ml letniego mleka
1 jajko
3 żółtka
2 łyżki ekstraktu cytrynowego
szczypta soli
Dodatkowo:
700 g rabarbaru
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
20 g cukru
Lukier:
50 ml mleka
cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość
Wykonanie:
Drożdże rozdrabniamy do miseczki. Dodajemy cukier ze skórką cytrynową mieszamy. Dodajemy letnie mleko oraz mąkę i dokładnie łączymy. Odstawiamy do ruszenia.
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Robimy zagłębienie, do którego dajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz ekstrakt cytrynowy. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy mleko wymieszane z masłem. Zarabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto oprószamy niewielką ilością mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Lekko je dociskamy.
Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).
Ciasto pieczemy w 170 st przez około 50 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb