wtorek, 21 maja 2019
Zupa jarzynowa z boćwiną
Sezon na groszek cukrowy i boćwinę co raz bliżej. Z wykorzystanie tych i jeszcze kilku innych składników powstała pyszna, bardzo aromatyczna zupa pełna kolorowych sezonowych warzyw. Idealna na obiad dla całej rodziny. Zniknęła szybciej niż się gotowała.
Składniki:
2 marchewki
4 ziemniaki
2 kalarepy
3 garści strąków groszku cukrowego
pęczek kolorowej boćwiny
1,5 l rosołu
cienka kiełbasa ilość wg uznania
Wykonanie:
Marchewki, ziemniaki i kalarepy obieramy dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Groszek cukrowy wyjmujemy ze strączków. Liście botwinki przebieramy dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części.
Do garnka dajemy pokrojoną marchew, ziemniaki oraz kalarepę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodajemy groszek cukrowy oraz liście boćwiny. Gotujemy 3-4 minuty.
Podajemy od razu z podsmażoną na niewielkiej ilości oleju cienką kiełbasą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb