mix zdjęć

wtorek, 21 maja 2019

Ciasteczka orkiszowe



Pyszne idealnie kruche ciasteczka orkiszowe. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne i dla dużych i dla małych.


Składniki:

Ciasto:
300 g mąki orkiszowej typ 450
200 g zimnego masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Dekoracja:
30 g mlecznej czekolady
kolorowe lentilki lub inna posypka

Wykonanie:
Mąkę orkiszową oraz cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i bardzo szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub dajemy do woreczka i schładzamy przez 3 godziny w lodówce.



Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w 160 st. około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz grubości ciasta.


Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Płynną przekładamy do dekoratora i zdobimy ostudzone ciasteczka. U mnie były kwiatuszki więc co drugi płatek robiłam kropeczkę z czekolady, a na nią układałam mini lentilka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb