mix zdjęć

poniedziałek, 6 maja 2019

Ciasteczka orzechowe



Pyszne, a do tego bardzo kruche orzechowe ciasteczka. Dodatek mlecznej czekolady i kolorowej posypki sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Te ciasteczka są idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe do szkoły lub pracy.


Składniki:
Ciasto:
250 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła lub margaryny
100 g cukru pudru
100 g zmielonych orzechów włoskich
2 żółtka
szczypta soli
Dekoracja:
30 g mlecznej czekolady
kolorowe posypki

Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy zmielone orzechy, szczyptę soli, żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez 3 godziny.



Następnie odrywamy porcje schłodzonego ciasta (u mnie 15 g) i formujemy z nich kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.



Pieczemy w 160 st przez około 15 minut.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do dekoratora i robimy dowolne wzorki na każdym ciasteczku. Dekorujemy kolorowymi posypkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb