poniedziałek, 20 maja 2019
Żeberka na młodej kapuście
Sezon na młodą kapustę w pełni. Można ją przygotowywać na różne sposoby i dodawać do przeróżnych dań. Z jej udziałem powstało to pyszne aromatyczne danie, które będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
800 g żeberek wieprzowych
1,5 kg młodej kapusty
200 g pieczarek
przyprawy do smaku wg uznania u mnie:
papryka ostra i słodka
bazylia oregano
zioła prowansalskie
sól morska
świeżo mielony pieprz
kminek mielony
Wykonanie:
Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje, po czym obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy pieczarki, które dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wrzucamy grzyby i obsmażamy je przez chwilę ( aż zmienią kolor i staną się mniejsze). Przekładamy je na talerz, a na patelnię ponownie dajemy mięso. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, do odparowania połowy płynu.
W między czasie kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i każdą ćwiartkę kroimy na paski po szerokości. Gdy połowa płynu odparuje na patelnię wrzucamy kapustę, dodajemy kminek i ponownie przykrywamy. Jak kapusta "zwiędnie" ostrożnie mieszamy i wykładamy kawałki mięsa na wierzch.
Doprawiamy czerwoną papryką i delikatnie mieszamy przykrywając mięso kapustą. Dusimy do miękkości.
Pod koniec dodajemy przesmażone pieczarki, mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb