niedziela, 19 maja 2019
Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem
Pyszne, mega kruche ciasto. Do tego aromatyczne jabłka z dodatkiem rabarbaru i delikatna kruszonka. Takie ciasto to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
220 g mąki pszennej
110 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
3-4 łodygi rabarbaru
3-4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki cukru muscovado
3 łyżki białego cukru
Kruszonka:
80 g masła
100 g mąki
120 g cukru
Wykonanie:
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane kroimy w kostkę ( odstawiamy 3-4 garści). Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na plastry.
Do dużego garnka wrzucamy jabłka ( bez tych odłożonych) oraz rabarbar. Dodajemy niewielką ilość cukru trzcinowego. Całość gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy odłożone wcześniej jabłka oraz oba rodzaje cukru. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Gotową masę odstawiamy i zabieramy się za ciasto.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię i schładzamy około 30 minut w lodówce.
Schodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 st piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy palcami wszystkie jej składniki, aż powstaną satysfakcjonujące nas grudki.
Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek i rabarbaru. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy około godziny w 180 st.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb