Pyszne bardzo kruche ciasteczka orzechowe z czekoladowymi kropelkami. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
560 g mąki pszennej (u mnie typ 405)
300 g miękkiej margaryny lub masła
200 g cukru pudru
150 g łuskanych orzechów włoskich
100 g kropelek czekoladowych
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Do dekoracji:
60 g mlecznej czekolady
kolorowa posypka
Wykonanie:
Orzechy drobno mielimy. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli.
Do utartych składników dodajemy zmielone orzechy oraz groszki czekoladowe. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę i śmietanę. Miksujemy do połączenia składników.
Z powstałego ciasta odrywamy porcje masy wielkości orzecha i formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st. przez około 15 minut.
Upieczone i ostudzone ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz posypką.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb