Pyszne, małe i niepozorne kruche ciasteczka z aromatycznym kremem cappuccino. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na różnego rodzaju okazje. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
szczypta soli
Masa cappuccino:
125 g masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru trzcinowego
3 czubate łyżki kawy cappuccino
1 łyżka gorzkiego kakao
70 ml mleka 3,2%
3/4 szkl. mleka w proszku
Wykonanie:
Mleko, masło lub margarynę, cukier, cappuccino oraz kakao dajemy do garnka, który stawiamy na niewielkim ogniu.
Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczenia się składników. Powstałą masę odstawiamy, by ostygła.
Do zimnej masy wsypujemy mleko w proszku i bardzo dokładnie miksujemy. Odstawiamy. Przed nałożeniem do ciasteczek dokładnie mieszamy.
Na koniec partiami wsypujemy przesiane obie mąki oraz szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Odrywamy porcje ciasta i robimy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środku za pomocą np. trzonka drewnianej łyżki robimy wgłębienie.
Pieczemy w 180 st przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone studzimy.
Do każdego wgłębienia nakładamy porcję masy cappuccino.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb