czwartek, 30 stycznia 2020
Gniazdka
Pyszne, mega proste w przygotowaniu bardzo puszyste i aromatyczne gniazdka. Doskonałe na małe co nieco nie tylko na tłusty czwartek. Idealne do kawy lub herbaty. Znikają w mgnieniu oka.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
4 jajka
1 szkl. wody
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
szczypta soli
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
około 1-2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
papier do pieczenia
Wykonanie:
Do wysokiego garnka dajemy wodę, masło lub margarynę oraz szczyptę soli. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się zawartości garnka wlewamy ekstrakt i dodajemy mąkę. Całość bardzo dokładnie i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i powstanie "kula" ciasta. Powstałą masę odstawiamy do ostudzenia.
Zimne ciasto ucieramy dodając po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie połączy się z ciastem. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy jeszcze jedno jajko. Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego np. silikonowego z końcówką gwiazdki.
Papier do pieczenia smarujemy niewielką ilością oleju. Na tak przygotowany papier wyciskamy zgrabne okręgi z ciasta. Następnie ostrym nożem dzielimy papier na kwadraty.
Tak przygotowane gniazdka smażymy na złoty kolor z obu stron na głębokim tłuszczu nagrzanym do temperatury 180 st. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z mlekiem i ekstraktem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb