Pyszne, lekkie i bardzo puszyste pączki nadziane aromatyczną marmoladą wieloowocową. Doskonałe nie tylko na tłusty czwartek. Idealne na małe co nieco. Znikają w mgnieniu oka.
300 g mąki pszennej typ 550
25 g świeżych drożdży
3 żółtka
125 ml mleka
50 g masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
marmolada do nadziania
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia gotowych pączków
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy. Masło rozpuszczamy
Z łyżki mąki, łyżki cukru, trzech łyżek letniego mleka oraz drożdży przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce, by ruszył.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta oraz wyrośnięty zaczyn. Zarabiamy ciasto, oprószamy niewielką ilością mąki i odstawiamy je do podwojenia objętości. Miskę można zakryć folią spożywczą.
Pączki smażymy w temp. 175 st. na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb