mix zdjęć

piątek, 7 lutego 2020

Ciasteczka z dżemem malinowym



Pyszne mega kruche ciasteczka przełożone domowej roboty dżemem malinowym. Następnego dnia rozpływają się w ustach. Znikają w mgnieniu oka. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na małe co nieco.


Składniki:
345 g mąki pszennej
260 g zimnego masła lub margaryny
90 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
dżem malinowy do przełożenia
cukier puder do oprószenia gotowych ciastek

Wykonanie:

Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na dwie godziny do lodówki.



Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy dziurki. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st przez około 10 minut.




Upieczone studzimy. Dżem malinowy jeśli ma pestki (mój miał) przecieramy przez sitko do rondelka, po czym doprowadzamy go do wrzenia. Porcje dżemu nakładamy na ciasteczka bez dziurek i przykrywamy ciasteczkami z dziurkami.



Całość oprószamy cukrem pudrem. Po chwili cukier, który trafi na dżem się rozpuści i środek ciasteczka będzie dobrze widoczny.



Gotowe ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb