mix zdjęć

środa, 19 lutego 2020

Ciasteczka budyniowe dwukolorowe



Pyszne, mega kruche i aromatyczne ciasteczka budyniowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na przyjęcia dla dzieci. Uwielbiają i duzi i mali. Znikają w mgnieniu oka.


Składniki:

Ciasto jasne:
200 g mąki pszennej typ 405
200 g zimnego masła lub margaryny
100 g cukru pudru
100 g mąki krupczatki
40 g budyniu bananowego - proszek
2 żółtka
szczypta soli

Ciasto różowe:
200 g mąki pszennej typ 405
200 g zimnego masła lub margaryny
100 g cukru pudru
100 g mąki krupczatki
40 g budyniu malinowego - proszek
2 żółtka
szczypta czerwonego barwnika
szczypta soli

Wykonanie:

Oba rodzaje kruchego ciasta wykonujemy w ten sam sposób tj.: na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek budyniowy. Dodajemy szczyptę soli, niewielką ilość czerwonego barwnika (do różowego ciasta), żółtka oraz masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na 2-3 godziny do lodówki.





Dobrze schłodzone ciasta rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy ciasteczka. W środku za pomocą mniejszej foremki robimy dziurkę. Wykrojone ciasteczko odkładamy. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze włożonej papierem do pieczenia.




Ciasteczka wykrojone z ciastek koloru różowego wkładamy w wycięte dziurki w ciasteczkach jasnych. To samo robimy w drugą stronę. Do dziurek w ciasteczkach jasnych wkładamy wycięte ciasteczka z ciastek różowych. Uzyskamy w ten sposób kolorowe ciasteczka.


Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w temp. 180 st. przez 10 minut. Studzimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb