wtorek, 10 października 2017
Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą
Pyszne, mega kruche i aromatyczne ciasteczka owsiane z czekoladowymi kropelkami, rodzynkami i orzechami włoskimi. Idealne do szkoły i pracy oraz dodatek do kawy lub herbaty.
Składniki:
450 g miękkiego masła lub margaryny
300 g groszków czekoladowych
280 g cukru trzcinowego
90 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
3 szkl. mąki pszennej
3 szkl. płatków owsianych
1,5 szkl rodzynek
1,5 szkl. pokrojonych orzechów
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Przygotowujemy dodatki do ciasteczek.
Do wysokiego naczynia dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukry. Ucieramy, aż składniki się połączą.
Dodajemy po jednym jajku. Każde kolejne gdy poprzednie połączy się z masą. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do powstałej masy wsypujemy płatki owsiane i chwilę miksujemy. Dodajemy kropelki czekoladowe, rodzynki oraz orzechy włoskie. Całość dokładnie mieszamy.
Powstałe ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę. Tak uformowane wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywamy porcje i formujemy z nich kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy.
Pieczemy w temp. 150 st. przez około 20 minut.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb