środa, 25 października 2017
Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną
Pyszne bardzo kruche ciasteczka z czekoladą, żurawiną oraz włoskimi orzechami. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe i do szkoły i do pracy.
Składniki:
450 g miękkiego masła lub margaryny
250 g groszków czekoladowych
200 g cukru trzcinowego
170 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
3 szkl. mąki pszennej
3 szkl. płatków owsianych
2 szkl. pokrojonych orzechów
1,5 szkl żurawiny
3 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski. Do innej miski dojemy płatki owsiane. Przygotowujemy dodatki do ciastek. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki.
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz wszystkie rodzaje cukru. Składniki miksujemy ze sobą, aż się połączą. Dodajemy po jednym jajku pamiętając o tym, że poprzednio dodane musi dobrze połączyć się z masą.
Do utartych składników dodajemy partiami przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy płatki owsiane. Chwilę miksujemy i wsypujemy dodatki do ciastek. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na blat i formujemy kulę.
Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie odrywamy z niego porcje ciasta, z których formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie je spłaszczamy.
Pieczemy w temp. 150 st około 20 minut.
Ostudzone można zjadać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb