Pyszne bardzo szybkie w przygotowaniu ślimaczki z ciasta francuskiego. Idealne na przekąskę oraz podwieczorek. Przy ich robieniu mogą pomagać dzieci, które uwielbiają pomagać w kuchni.
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
1 papryka
kilka plasterków żółtego sera
kilka plasterków szynki
liście świeżej bazylii
1 żółtko
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na nim plastry sera żółtego.
Na ser dajemy szynkę, pokrojoną na paski paprykę oraz porwane na mniejsze kawałki liście świeżej bazylii.
Całość zwijamy w rulon. Owijamy go w papier do pieczenia, na którym było ciasto i wstawiamy na chwilę do lodówki, by ciasto się schłodziło.
Schłodzone ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i kroimy na plasterki o grubości 1,5-2 cm.
Powstałe ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 200 st. około 15-20 minut. Wierzch musi się zarumienić.
Podajemy od razu po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb