Pyszne, lekkie i delikatne knedle ze śliwkami. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina je uwielbia dlatego jak co roku zapas śliwek zamrożony. Będą jak znalazł zimową porą kiedy najdzie nas ochota na wspomnienie lata.
Składniki:
1 kg obranych i dokładnie umytych ziemniaków
300 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
750 g śliwek
cukier muscovado
Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Owoce pozbawiamy pestek. Duże kroimy na mniejsze ćwiartki. W miejsce pestek dajemy cukier muscovado.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do miski. Dodajemy do nich pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta formujemy okrągłe placki. Na środek dajemy śliwki wypełnione cukrem i oblepiamy je ciastem formując okrągłe knedle.
Gotowe gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb