poniedziałek, 19 lutego 2018
Bułki pszenno orkiszowe
Pyszne, delikatne i puszyste bułki z mąki pszennej i orkiszowej. Idealne na śniadanie i kolację. Doskonałe na śniadanie do szkoły i do pracy.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
45 ml oleju
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 małe jajko do posmarowania wierzchu bułek
2 łyżeczki mleka
sezam
Wykonanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową, pszenną oraz sól. Dodajemy olej i wyrośnięty zaczyn przygotowany z drożdży, łyżki mąki pszennej, dwóch łyżek letniego ( nie gorącego) mleka oraz cukru. Wlewamy tyle mleka ile zabierze ciasto ( dużo zależy od wilgotności mąki). Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i dzielimy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).
Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb