mix zdjęć

wtorek, 20 lutego 2018

Ciasteczka podwójnie kawowe



Pyszne, bardzo aromatyczne ciasteczka kawowe. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco.


Ciasto:
450 g mąki pszennej
300 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
50 g cukru trzcinowego
3 łyżki proszku cappuccino
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Masa cappuccino:
125 g masła lub margaryny
1 szkl mleka
1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru trzcinowego
3 łyżki proszku cappuccino
3 żółtka

Do dekoracji:
Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Wykonanie:

Ciasto:

Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, śmietanę, proszek cappuccino, cukier puder oraz cukier trzcinowy, dobrze schłodzone masło lub margarynę. Zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.



Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i grubości ciasteczek. Upieczone studzimy.




Masa cappuccino:

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, cappuccino ( proszek) i połowę mleka. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego masę z żółtkami. Całość ugotujemy jak budyń.






Ugotowany zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem - dzięki temu nie powstanie twarda "skórka".


Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu cappuccino. Całość dokładnie połączyć.




Gotową masą przekładamy ciasteczka.



Tak przygotowane ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.


Schładzamy w lodówce. Po godzinie można je wyjąć. W temperaturze pokojowej ciastka zmiękną i będą rozpływały się w ustach. Jeśli będą cały czas w lodówce będą kruche.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb