mix zdjęć

wtorek, 13 marca 2018

Babka z suchym makiem


Jest to jedna z najszybszych i najprostszych babek, które zawsze się udają. Jej atutem jest to, że robi się ją z białek, które zawsze zostają przy robieniu kruchego ciasta lub pączków.


Składniki:

Ciasto:
250 g białek
250 g suchego maku
250 g cukru
250 g mąki pszennej
250 g oleju
15 ml ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
120 g czekolady ( u mnie po pewnych słodyczach)
2-3 łyżki mleka

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier.



Gdy ten się połączy z białkami dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i ekstrakt.



Do powstałego ciasta dodajemy suchy mak i dokładnie mieszamy.



Całość przelewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 180 st przez około 50 minut. W połowie pieczenia można zrobić nacięcie dzięki czemu ciasto pęknie tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie jemu będzie pasowało.



Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce. Do rondelka dajemy czekoladę oraz mleko. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę.



Wierzch dowolnie dekorujemy.



2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb