Jest to jedna z najszybszych i najprostszych babek, które zawsze się udają. Jej atutem jest to, że robi się ją z białek, które zawsze zostają przy robieniu kruchego ciasta lub pączków.
Składniki:
Ciasto:
250 g białek
250 g suchego maku
250 g cukru
250 g mąki pszennej
250 g oleju
15 ml ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
120 g czekolady ( u mnie po pewnych słodyczach)
2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier.
Gdy ten się połączy z białkami dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i ekstrakt.
Do powstałego ciasta dodajemy suchy mak i dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 180 st przez około 50 minut. W połowie pieczenia można zrobić nacięcie dzięki czemu ciasto pęknie tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie jemu będzie pasowało.
Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce. Do rondelka dajemy czekoladę oraz mleko. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę.
Wierzch dowolnie dekorujemy.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń